ZDRAVSTVENA PRILAGODBA

od admin

Djeca u vrtiću, posebice od jasličke dobi često obolijevaju od različitih bakterijskih i virusnih infekcija.

Razlog tome je da je kod male djece imunološki sustav nerazvijen.

Obrambeni sistem djeteta se razvija u prve tri godine života djeteta i zato su djeca u jaslicama podložnija infekcijama.

Djeca jasličke dobi nalaze se u „oralnoj fazi“ što znači da kroz sluznicu usta upoznavaju svijet i na taj način doživljavaju ugodu i/ili neugodu. Na taj način, mogućnost prijenosa zaraze u kolektivu je izrazito povećana.

Dijete boravkom u kolektivu višestruko je izloženo brojnim virusima i bakterijama, koje mogu izazvati infekciju.

Kada jedno bolesno dijete dođe u kolektiv, postoji velika mogućnost da se razbole i ostala djeca jer takve bolesti se prenose kapljičnim putem: govorom, kašljanjem ili kihanjem.

Da bi sačuvali zdravlje djece u vrtiću važno je da bolesno dijete ostane kod kuće do potpunog oporavka. Preranim povratkom djeteta u vrtić postoji mogućnost da se ono ponovno razboli od nekog drugog uzročnika, a u isto vrijeme bolesno dijete je potencijalni uzrok razbolijevanja druge djece u vrtiću.

Otpornost djeteta se može potaknuti pravilnom prehranom i zdravim načinom života uz provođenje slobodnog vremena u zraku. U uobičajenu prehranu se mogu dodati vitamini, osobito zimi, a imunitet se može podizati i preparatima kao što su probiotici, imunodilatatori, propolis, matična mliječ i sl., ali bilo bi poželjno da se prije davanja preparata djetetu konzultirate sa svojim pedijatrom.

Zdravstvena voditeljica

Josipa Hakala

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time slažete, ali ako želite možete se odjaviti. Prihvaćam Saznaj više